Adatokról élőszóban – Podcast körkép 2022

Az új év elején körbenézünk, milyen podcastokat érdemes hallgatni az adatok iránt érdeklődőnek.

Kifejezetten adatokkal foglalkozó magyar podcastok

Ezen a területen sok minden történt, vannak évek óta stabilan futó adások, indultak újak is,  miközben mások (átmeneti) pihenőre vonultak.

Az Adatépítész talán a legelső hazai data podcast, amely 2017 óta létezik, szerkesztője Biczó Zoltán. A témák között szerepel adatelemzés, adatvizualizáció, data science, mesterséges intelligencia és sok minden más. Érdemes böngészni a régebbi adások listáját is, sok most is aktuális témára lehet találni közöttük.

A Clementine Consulting Láncreakció podcastja 2021. áprilisában indult, és heti rendszerességgel jelentkezik. A már közel 40 epizódnál járó adás érdekessége, hogy 4 házigazdája van: Körmendi György, Kovács Gyula,  Könyves Tóth Előd és Pohly Ferenc.

Korábban aktív, jelenleg nem frissülő adások

Mesterséges Intelligencia Koalíció  MI Studio podcastja 2021.  szeptembere óta nem frissül.  A Machine Learning Budapest podcast- és interjú sorozata június óta van pihenőn. A Machine Learning Cafe házigazdája Tóth Miklós, az utolsó frissítés 2020. decemberében jelent meg.

Kapcsolódó hazai podcastok

Van még jó néhány olyan podcast, amely ugyan alapvetően nem az adatokról szól, de mégis időnként előkerül ez a téma is. Íme néhány ilyen adás:

Angol nyelvű adatos podcastok

Angol nyelven nagyon sok olyan podcast érhető el, amelyek az adatvizualizáció, data engineering, data science, machine learning és egyéb kapcsolódó témákkal foglalkozik. Néhány szubjektív ajánlás:

  • Data Engineering Podcast: Tobias Macey műsora talán a legjobban ismert adatos podcast, ahol szinte minden új és érdekes piaci szereplő felbukkan előbb-utóbb.
  • Data Stories: Hasonlóan érdekes adás az adatvizualizáció világáról, amelynek házigazdái Enrico Bertini és Moritz Stefaner. A témák között híres adatvizualizációk, konferencia beszámolók és jövőbe mutató kutatási eredmények is előfordulnak.
  • A Modern Data Stack koncepcióhoz kapcsolódóan több podcast is indult mostanában: The Analytics Engineering Podcast,  The Data Stack Show
  • A BBC4 More or Less : Behind the Stats podcastja már közel 500 epizódnál jár. A házigazda az Undercover Economist blogról és könyveiről ismert Tim Harford.

Korábbi ajánlások: Drill to Detail (Mark Rittman). További tippekért érdemes a különböző "Best Data Podcasts" listákat böngészni, például ezt vagy ezt. A 2019-es hasonló cikkünk itt olvasható.

 

Comments are closed.