Snowflake újdonságok Las Vegasból

A héten zajlik a Snowflake nagyszabású felhasználói konferenciája, a Snowflake Summit Las Vegasban.  Az idén újra élőben megrendezett eseményen több mint tízezren vesznek részt az egész világról.

Hagyomány, hogy a cégek az ilyen konferenciákon jelentik be a legfontosabb újdonságokat, fejlesztéseket. A Snowflake is így járt el, íme a legfontosabb hírek listája.

OLTP alkalmazások

A legizgalmasabb a új hibrid táblatípusra épülő Unistore, amelyek segítségével a Snowflake immár tranzakciós adatbázisként is használható lesz. A hibrid táblák az analitikus lekérdezések mellett támogatják az OLTP világban szokásos funkciókat is (soralapú tárolás, elsődleges kulcsok használata, külső kulcshivatkozások stb.)

Az új képességgel a Snowflake már nem csak az adattárházas igényeket tudja majd kiszolgálni, hanem képes lesz egyetlen rendszerben támogatni az analitikus és a tranzakciós feladatokat.

Iceberg  külső táblák 

Szintén az adattárolási képességeket színesi az Iceberg formátumú külső táblák támogatása. Az open source Apache Iceberg a data lake  architektúrák egyik népszerű táblaformátuma, amely hasznos extra adatmenedzsment képességeket nyújt.

A jövőben az Icebergben tárolt adatokat nem kell áttölteni a Snowflake saját belső adattárába, hanem maradhatnak az ügyfelek adattároló rétegében (például S3-on) és onnan közvetlenül lekérdezhetőek lesznek.  Demó videó itt.

Ide kapcsolódó hír még, hogy a külső tábla mechanizmus segítségével hamarosan majd on-premise (azaz nem felhős) adatforrások is elérhetőek lesznek Snowflake alól.

Pythonos fejlesztői környezet

Különösen a data science alkalmazások szempontjából lesz érdekes a Python támogatása a Snowpark fejlesztői környezetben. Az Anacondával kötött szövetségnek köszönhetően sokféle adatfeldolgozó és ML feladat a jövőben Pythonban is elvégezhető lesz.

Natív Snowflake alkalmazások

A Native Application Framework segítségével  olyan alkalmazások készíthetőek, amelyek közvetlenül a Snowflake platformon futnak, kihasználva a platform által nyújtott funkciókat.

A keretrendszer segítségével fejlesztett alkalmazások a Snowflake Marketplace piacterén keresztül értékesíthetőek is lesznek majd.

További hírek és érdekességek

A kiemelt 4 témán felül sok más bejelentés is érkezett: Streamlit integráció, streaming adatbetöltés javítása, materializált táblák, SQL Machine Learning, teljesítményjavító fejlesztések, jobb data governance és auditing.

Szintén érdekesek azok a hírek, amelyek a Snowflake saját befektetési alapja, a Snowflake Ventures tranzakcióról szólnak, például a Matillion és Domino Labs is kapott friss tőkét az alaptól.

Részletesebb információkért ezt a két posztot érdemes még elolvasni:

Comments are closed.