Gartner Data Science MQ 2021

Az új Data Science és Machine Learning mágikus négyzetben 20 cég szerepel, azaz 4 újonccal bővült a tavalyi 16-os csapat.

Gartner Magic Quadrant for Data Science and Machine Learning Platforms, 2021

A  négy új szereplő az Alibaba Cloud, az Amazon Web Services, a Cloudera és a Samsung SDS.

Vezetők szegmense

Az élboly létszámában nincs változás, ismét 6 cég kapott helyet a szegmensben. Egy helycsere történt azonban, az Alteryx kikerült innen, az IBM viszont visszakapta a helyét.

  • A SAS továbbra is a vezetők között, immár nyolcadik éve. A cég sikeresen modernizálta szoftverkínálatát, ideértve a felhős és open source technológiák támogatását is, bár a cég imázsában ez nem feltétlenül jelenik még meg. A licenszelés és árazás is egyszerűsödött, de ezen a téren van még tennivaló.
  • Az IBM idén visszakerült  az élbolyba  a tavalyi Challenger helyezése után. A Gartner úgy látja, hogy mostanra beértek a hosszabb távú termékfejlesztési és -integrációs munkák és a Watson Studio sokat tudó, jól használható data science platformmá vált.
  • Megőrizte a szegmensben a helyét a MATLAB-ról ismert Mathworks, a tavaly nyáron 100 millió dollár tőkét bevont Dataiku, a tőzsdére készülődő Databricks és a data science platformjában több felvásárlás eredményét integráló Tibco is.

Kihívók

Ebben a szegmensben hagyományosan kevés cég szokott szerepelni, tavaly és idén is csak 1-1 szereplő volt.

  • Az idei szereplő az Alteryx , amely a vezetők szegmenséből érkezett. A Gartner az idei elemzésben a megújított, Analytics Process Automation (APA) fókuszú termékstratégia kapcsán inti óvatosságra a vásárlókat. Az Alteryx esetében  a magas árazás is hagyományosan problémás pont, az egyébként valóban kiválóan használható Alteryx Designer 1 éves előfizetése több mint 5.000 dollár.

Vizionáriusok

A jó szakmai stratégiával és jövőképpel, de ehhez képest kevésbe érett végrehajtási képességekkel rendelkező cégeket gyűjtő szegmensben ismét népes társaság gyűlt össze.

  • Mind a 3 nagy felhőszolgáltató cég itt szerepel. A Microsoft Azure ML a legerősebb a végrehajtási tengely mentén, a Google Cloud AI pedig a vízió teljességében vezet AI kutatási hátterének is köszönhetően. A mágikus négyzetben most először felbukkanó Amazon ML  megoldása kicsit hátrébb kapott helyet.
  • Ismét ebben a szegmensben szerepel az automatizált ML képességeiről ismert DataRobot és a számos open source eszközt is kínáló H2O.ai
  • Szintén a szegmens tagja a sok szempontból hasonló felületű, vizuális modellépítést biztosító RapidMiner és KNIME.

Résszereplők

A negyedik szegmens cégei is komoly szakmai és piaci eredményeket értek már el a data science területén. A Gartner módszertana szerint az elemzésbe bekerüléshez ugyanis vagy évi 75 millió dolláros árbevétel szükséges vagy elég 10 millió dollár árbevétel is, de  minimum 18%-os éves növekedés mellett.

  • A 4 új szereplő közül három található itt: A Cloudera a megújított  big data platformjába integrált ML megoldást kínál,  a Samsung a Brightics open source eszközt fejleszti,  az Alibaba Cloud AI platformja pedig elsősorban az ázsiai piacon ismert.
  • Az Anaconda jól ismert a Pythonos világban ingyenes szoftverdisztribúciója révén, emellett a cég többféle fizetős kereskedelmi verziót is kínál.
  • A Domino idén került át ebbe a szegmensbe a vizionáriusok közül. A viszonylag kevésbé ismert cég szoftverei elsősorban a nagyobb data science csapatok körében használatosak.
  • Az Altair neve is kevesebbeknek lehet ismerős, de a technológia mögött az az Angoss áll, amelyet 2018-ban megvett a DataWatch, amelyet aztán az Altair vásárolt fel.

A teljes elemzés regisztráció nélkül letölthető a SAS jóvoltából. A 2020-as verzióról itt írtunk. Érdemes még a 2021-es BI platform MQ-ról szóló cikkünket is olvasni.

Comments are closed.